Friday, November 13, 2009

JANGAN TEMBAK MATI IKUT SUKA HATI; PDRM HARUS HARGAI NYAWA MANUSIA

Amat menggelisahkan apabila mendengar seorang manusia ditembak mati kerana disyaki suspek jenayah. Sebagai seorang manusia kita harus berfikiran jauh serta patut bersoal mengenai kekerapan hukuman tembak mati ditempat kejadian oleh pihak Polis khususnya kaum India.

Setiap kali suspek jenayah ditembak mati oleh pihak Polis, beberapa cerita rekaan akan dicipta untuk memburukkan nama individu yg ditembak mati. Sudah beberapa kali isu mengenai tindakan ganas Polis dibangkitkan, namun tiada perubahan malah apa yang dibangkitkan, diulangi dengan lebih berleluasa oleh pihak Polis. Beberapa siri tindakan pihak Polis yang boleh dikatakan “PEMBUNUH BERKUASA” sudah dilihat,disuarakan serta ditentang. Tetapi sejauh manakah Kerajaan berminat untuk mengubah pendirian Polis yang bersikap sedemikian?

Baru-baru ini, sebanyak 5 orang lelaki kaum India ditembak mati oleh Polis kerana suspek dipercayai ahli-ahli kumpulan jahat amat merbahaya. Kemudian, di Pulau Pinang pula seorang Individu pula ditembak mati kerana disyaki Ketua Kumpulan Deva.
Tindakan Polis sedemikian mewujudkan satu persoalan dimana, kenapakah Polis hanya gemar untuk menembak mati kaum India tanpa mendapat tahu asal usul suspek samada dia dalam keadaan seorang diri ataupun bersama rakan-rakan lain sebelum menembak mati? Dimanakah letaknya nilai-nilai perikemanusiaan pada anggota-anggota Polis dinegara ini? Bukankah ini menunjukkan kelemahan serta memaparkan kurangnya kecekapan pihak Polis dalam menangani satu kes jenayah?

Setahu saya, sehingga hari ini pihak Polis tidak pernah mendedahkan identiti anggota Polis yang menembak mati suspek jenayah. Tidak pernah seorang anggota Polis dipanggil ke SUHAKAM untuk siasatan bagi mengetahui keterangan lanjut mengenai insiden tembak mati suspek jenayah. Kenapa?

Tambahnya lagi, bukankah semua penjenayah harus dibawa kemata pengadilan untuk mempratikkan ketelusan dalam undang-undang? Tindakan menembak mati suspek jenayah adalah seolah menghukumkan orang yang masih hidup secara buta tuli dan ikut suka hati. Ianya seolah berkelakuan menjadi “HAKIM SENDIRI” ditempat operasi.

Peristiwa sebegini seringkali terjadi hanya kepada kaum India sahaja dan boleh dikatakan sebagai hukum rimba yang tiada perikemanusiaan oleh Pihak Polis. Siapakah sebenarnya menjadi orang kuat membisakan pihak Polis bertindak sebegini? Apakah tindakan yang akan diambil oleh pihak Kementerian yang bertanggungjawab bagi mengatasi situasi ini?

Saya ingin mengungkapkan bahawa tindakan Polis ini seolah satu agenda politik Kerajaan Barisan Nasional bagi membalas dendam kaum India dinegara ini. Pada masa yang sama apakah perbezaan diantara suspek jenayah dan tindakan ganas Polis yang berkelakuan separas dengan penjenayah? Sehingga bilakah pihak Polis mahu berkelakuan sebegini?
Polis sepatutnya mengambil iktibar untuk membawa perubahan serta keamanan dinegara ini dan bukannya mengugat keamanan satu kaum.

Sebagai akhir kata, saya mengecam tindakan Polis baru-baru ini yang menembak mati sebanyak 6 orang suspek jenayah berkaum India secara keras-kerasnya demi kepentingan manusia sejagat dan bukannya bertindak mengikut kehendak politik.