Friday, October 24, 2008

FORUM KEADILAN UNTUK TAMIL

Insan yang mulia akan dapat rasa kepedihan, keperitan, penderitaan dan penganiyaan yang sedang berlaku di Sri Lanka terhadap masyarakat Tamil.

Satu Forum telah pun dianjurkan di Ipoh untuk membincangkan segala masalah yang dihadapi oleh masyarakat Tamil dan ianya juga bermotif untuk memberi kesedaran kepada masyarakat dinegara ini mengenai jalan perjuangan meraka demi kebebasan untuk Tamils.

"Our organisation, as well as our people do not want war. We want peace and we want to resolve our problems through peaceful means. We are deeply committed to the peace process. It is because of our sincere commitment to peace that we are firmly and rigidly observing ceasefire. It is our organisation that took the initiative of declaring the cessation of hostilities unilaterally and observing peace for the last two years tolerating the provocative actions of the state's armed forces. . "

- Hon. Velupillai Pirapaharan, the national leader of Tamil Eelam, in his Heroes' Day Message, 2003.Beri Jemputan pun salah

"Kejam dan zalim" adalah perkataan yang patut digunakan untuk mempamerkan imej undang-undang Malaysia.

Beberapakali isu ini telahpun dibangkitkan, namun tiada tindakan diambil. Setiap kali nak beri surat ataupun memorandum kepada PM, polis saja yang timbul didepan mata.

Jika seorang Perdana Menteri takut nak jumpa masyarakat India, cakap sajalah...."Saya tak berani untuk berdepan dengan masyarakat India" ....kan senang.

Hari ini, P Vwaishhnnavi yang berumur 6 tahun pula, dibawa ke balai. Mana ada undang-undang untuk menahan seorang rakyat Malaysia bawah umur yang sudi datang ke Putrajaya untuk memberi jemputan kepada PM untuk menghadiri Majlis Rumah Buka sempena perayaan Deepavali?.

Tak pernah saya jumpa undang-undang yang mengatakan "Anda boleh ditahan jika datang ke Pejabat PM untuk memberi Jemputan kepada PM, khusunya masyarakat India". (Jika sesiapa pernah nampak kenyataan sebegini sila email kepada saya).

Isu yang sedang berlaku ini adalah suatu perkara yang tidak dapat dilupakan selama-lamanya oleh masyarakat India di negara ini.

"Thumbs up" kepada pentadbiran Kerajaan BN dan pemimpin-pemimpin BN.
Buatlah ikut suka hati anda, tahanlah seberapa banyak yang anda boleh. Satu hari nanti anda (BN) akan terima balasan atas dosa anda.

Dulu anak sekarang bapa....

Pelik...pelik....Karpal kena gantung dari Parlimen untuk 2 hari. Rakyat susah payah mengundi dan hantar mereka ke Parlimen, Tuan Speaker pula ikut suka hati gantung YB Karpal untuk menghadiri sidang Parlimen untuk 2 hari disebabkan oleh berkelakuan tidak serius dan gurauan.
Isu ini mencetus selepas Menteri di Pejabat Perdana Menteri Dato'Seri Nazri menegur Wee Choo Keong (Ahli Parlimen, Wangsa Maju) sebagai buta. Karpal Singh menyalahkan Nazri yang menggunakan perkatan sedemikian dimana ianya membawa penghinaan kepada orang yang kurang upaya.
Tuan speaker, memberikan penjelasan dimana, perkataan yang digunakan oleh Nazri adalah bukannya berkaitan dengan mana-mana individu yang kurang upaya.

Akhirnya P.Patto dikenang

"Garjikkum Singgam" adalah nama samaran yang diberikan oleh Rakyat India kepada saudara P.Patto. Seorang pemimpin yang berani bersuara tanpa mengira bangsa dan kaum dan selalunya mementingkan kepentingan rakyat sahaja.
Keratan Akhbar The Star (23/10/08)
Selepas, berjaya menakluk Negeri Perak oleh parti-parti komponen PR, YB M.Kulasegaran adalah orang pertama yang menyuara dan mencadangkan kepada Kerajaan Negeri supaya menamakan sebuah Jalan dipekan Ipoh sebagai Jalan P.Patto.
Sejurus selepas itu, ada juga seorang ADUN dari Negeri Pulau Pinang mencadangkan supaya Saudara P.Patto harus dikenang dan untuk itu ADUN tersebut minta Kerajaan Negeri syorkan sebuah Jalan atas nama P.Patto.
Pemimpin-pemimpin Veteran Parti DAP dan parti-parti lain pernah merasa kehebatan suara beliau. Saudara P.Patto, dikatakan mempunyai kemahiran yang luar biasa dan ramai rakyat tertarik dengan ucapannya.
Walaupun penyokong tidak dapat melihat rupa badannya, namun nama beliau akan kenampakkan tidak lama lagi di kawasan Silibin.

Kehebatan EXCO yang berjiwa rakyat

Sudah pun dibuktikan. Apa lagi nak kata mengenai notis yang diterima oleh penduduk Gunung Cheroh untuk kosongkan tanah kediamannya sebelum atau pada 28 Okt 2008.

Ketangisan rakyat didengari oleh YB Sivanesan (Exco Kerajaan Negeri Perak), beliau dengan serta merta minta penduduk Gunung Cheroh abaikan segala notis yang dikeluarkan oleh Pejabat Tanah Daerah Kinta dan minta semua penduduk kawasan itu, menyambut Hari Deepavali dengan meriah dan ceria.
Keratan Akhbar Makkal Osai (23/10/08)

YB Sivanesan juga memberitahu bahawa setiap penghuni rumah akan diberikan sebuah unit rumah kos rendah sebagai pampasannya dikawasan Buntong. Penghuni juga tidak perlu risau mengenai duit pendahuluan kerana setiap keluarga yang menduduki kawasan Gunung Cheroh juga akan diberikan wang pampasannya sebanyak RM 3000 oleh JPS.

Untuk makluman, Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Perak adalah satu Kerajaan yang prihatin, berjiwa rakyat dan selalu meneliti kehendak masyarakat setempat khususnya kepada mereka yang berada dalam keadaan daif. Segala permintaan rakyat secara adil dan munasabah akan diberikan keutamaan dan tidak pernah diabaikan.

Bantuan sebegini sudah tentu akan mengunungkan lagi nama baik Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Perak khususnya YB Sivanesan.

Kudos to YB Sivanesan.

Rumusannya

"Jangan cari jalan untuk publisiti murahan, cari jalan untuk selesaikan masalah"