Friday, October 31, 2008

Mesyuarat MBI yang panas....

Kadang-kala manusia ni... nak jadi glamour dalam sekelip mata dan hanya nak patuh kepada permintaan orang yang kenamaan, tetapi langsung tak ingat pada kebajikkan orang lain.

Siapa sebenarnya yang mainkan peranan penting dalam pembayaran gaji kakitangan kerajaan ni ? Rakyat tempatan...melalui cukai.....dah lupa ke?

Asyik nak fikir jadi hero kepada usahawan, ahli-ahli korporat dan syarikat swasta. Apa gunanya? Kalau rakyat merana....musnah kita? Sebelum buat sesuatu fikirlah masak-masak.


Dari dulu lagi kerajaan BN pun tak nak guna pakai "LOCAL AGENDA 21" dalam pentadbiran kerajaan tempatan walaupun dah beberapa kali sudah dibangkit disegala mesyuarat pada segala peringkat.

Lah ni, sebagai kerajaan PR....kitalah yang perlu gunakan " LOCAL AGENDA 21" itu..... sebab kita berkhidmat untuk kepentingan rakyat. Kalau rakyat selesa dengan undang-undang, maka tak perlulah nak risau pasal pembangunan ekonomi negara. Semasa nak membuat satu perkara mintalah pandangan penduduk tempatan dan wakil rakyat....ini tak de buat ikut suka hati......
Ceritanya begini.....(flashback sikit)

Pada 29 haribulan October 2008, semasa Ahli Parlimen Ipoh Barat berada di persidangan Parlimen, sebanyak 60 pegawai penguatkuasa MBI telah pun dikerahkan untuk kawasan bercham bagi mengosongkan tanah pertanian petani-petani cina.
Apabila ditanya, kenapakah pihak penguatkuasa MBI mencampur tangan dalam hal ini jawapannya pula, diminta bantuan....oleh syarikat tersebut bersama Pejabat Tanah dan Pejabat Daerah.
Menurut sumber, ianya dikatakan bahawa petani-petani cina itu menduduki tanah tersebut selama lebih daripada 50 tahun dan kesemua 22 keluarga pada masa ini hilang mata pencarian. Dulu "Kais pagi makan pagi, kais petang makan petang".......lah ni mana nak pergi kais untuk makan.
Banyak perkara di Bandaraya Ipoh masih tidak diselesaikan, ini pula nak hantar sebanyak 60 pegawai penguatkuasa untuk membantu syarikat swasta yang kononnya nak membina stesyen minyak ditanah tersebut dibantu oleh MBI. Memang tak waras...........
Sebagai kerajaan tempatan, MBI harus memberi kepentingan kepada kebajikkan masyarakat tempatan dan harus memastikan ketiadaan kesan yang negatif yang langsung kepada masyarakat.
Hari ini pada Mesyuarat penuh MBI, YB M.Kulasegaran membidas segala tindakan dan campurtangan pihak MBI dalam hal ini. YB M.Kula juga bertanya pada Datuk Bandar,kenapakah sebagai wakil Parlimen kawasan tersebut beliau tidak dimaklumkan mengenai perkara ini. Dalam ucapannya YB M.Kula menekan pihak MBI mengenai "LOCAL AGENDA 21" dan juga bertanya kenapakah rundingan awal tidak diadakan sebelum tindakan diambil.
Dalam jawapannya, Datuk Bandar berjanji akan mempertimbangkan segala keputusan yang diambil pada masa yang akan datang dan juga DATUK BANDAR langsung tidak membalas soalan yang ditanya mengenai "KENAPAKAH AHLI PARLIMEN, ADUN DAN AHLI MAJLIS tidak diberitahu mengenai hal ini?"


Rumusan.

Orang dah hilang mata pencarian...ini pula nak rumusan.

No comments: