Wednesday, March 24, 2010

BADUT YANG MENYAMAR SEBAGAI SPEAKER SAH

Penyamar yang saya memahami adalah mereka yang berkerja secara gaya palsu berlebihan, bertingkah dan berbicara sehingga membuat orang lain tertawa ataupun benci pada wataknya. Maksudnya jelas bahawa individu ini adalah seorang yang suka berdendang mengikut kemahuan penentu politik beliau.

Dalam konteks ini, jikalau kita dapat huraikan secara langsung maka, Dato Ganesan adalah penyamar yang paling popular dan tidak bermaruah sehingga bertindak bertentangan dengan perlembagaan Negeri Perak.

Bagi saya Dato Ganesan bukan sahaja seorang penyamar malah adalah seorang yang mempunyai watak-watak pelawak untuk memperbodohkan seluruh warga Negeri Perak. Boleh juga dikatakan sebagai Badut uatama dalam Krisis Perlembagaan Negeri Perak. Apakah tingkahlaku sedemikian oleh Dato Ganesan ini akan mengandungi nilai-nilai sejarah pada masa yang akan datang?

Jikalau tidak, entah kenapa beliau ingin bertembung dengan kuasa rakyat? Rakyat Negeri Perak sudah mula menikmati balik keenakkan badut BN, penyamar kuasa dan lawak jenaka ahli-ahli BN. Ada juga yang mengatakan bahawa Dato Ganesan adalah seorang Badut Zambry BN.

Negeri Perak sudah tidak ada lagi Menteri Besar yang dipilih oleh rakyat sebenar-benarnya dan hanya mempunyai yang dipilih oleh Mahkamah, ertinya tidak ada lagi kuasa rakyat yang sememangnya menjadi penentu Kerajaan di Negeri Perak.

Tukang penyamar speaker haram BN adalah ditugaskan sebagai bahan ketawa di dewan mulia Negeri Perak. Ianya adalah hanya untuk menyenangkan hati Raja Negeri Perak yang akan merasmikan Dewan Negeri Perak.

Apakah fungsi sebenar speaker haram BN di Dewan? Bagi pengetahuan saya beliau adalah seolah, tukang pengacau keamanan Negeri Perak, se-ekor kambing hitam yang diperalatkan demi kestabilan kuasa politik BN dan secara amnya berfungsi sebagai penyamar bagi Kerajaan yang menyamar sebagai Kerajaan sah di Negeri Perak.

Yang lebih memalukan adalah, mereka-mereka yang ingin melabelkan Dato Ganesan sebagai speaker, langsung tidak mempunyai suara yang kreatif serta tidak berpendidikan. Tidak hairanlah jikalau mereka ini diajar untuk berbuat demikian oleh segelintir pengikut-pengikut politik songsang Dato Ganesan.

Saya ingin menasihatkan mereka yang ingin turut bersama menjadi badut BN supaya berfikir secara keseluruhan sebelum membuat apa-apa tuduhan terhadap Speaker Pakatan Rakyat V.Sivakumar yang sah. Janganlah sampai lawakan dirinya sebagai badut berotak kering politik.

Kepada pemuda, janganlah berjuang demi menegakkan keadilan untuk mengiktirafkan yang haram sebagai sah. Berjuanglah demi hak rakyat, hak pengundi. Dasar perjuangan kita harus mempunyai lunas-lunas membela hak rakyat dan bukannya berjuang semata-mata untuk membela nasib seorang penyamar gila kuasa seperti Dato Ganesan.

No comments: